Русия може да изпрати свои миротворчески сили в Нагорни Карабах, но

...
 Русия може да изпрати свои миротворчески сили в Нагорни Карабах, но
Коментари Харесай

В Русия заговориха за изпращане на миротворчески сили Карабах

 

Русия може да изпрати свои миротворчески сили в Нагорни Карабах, само че единствено при единодушие и от Азербайджан, и от Армения. Това съобщи прессекретарят на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. 

" Миротворци може да навлязат единствено при единодушие на двете страни ", сподели Песков пред rbc.ru. 

По-рано министър председателят на Армения Никол Пашинян, в отговор на въпрос на публицисти дали би желал да види съветски миротворци в Карабах, сподели, че такива въпроси " може да бъдат разисквани в по-широк подтекст в границите на Минската група на ОССЕ (Организацията за сигурност и съдействие в Европа) ".

Тези му думи бяха коментирани и от председателя на интернационалния комитет на Съвета на федерацията (горната камара на съветския парламент) Константин Косачев.

" Миротворците са ефикасни единствено когато от техните дейности са заинтригувани всички страни в спора. Това е първото: належащо е ясно изразена воля от всички страни - сподели Косачев пред РИА Новости. - Второ: миротворците би трябвало да са в многостранен формат, а не да са единствено от една страна. Затова подобен мандат би трябвало да бъде разискван в рамките на Минската група, а в случай че се наложи - и в ОССЕ ".

Същевременно немският канцлер Ангела Меркел организира през днешния ден телефонен диалог с Никол Пашинян. В него тя е подкрепила настояването на Владимир Путин, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп за преустановяване на огъня в Карабах и започване на договаряния.

 

ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Същевременно сраженията в Карабах не престават. Прессекретарката на арменското отбранително министерство Шушан Степанян разгласи, че тази заран армията е унищожила в южното направление три самолета и два танка на Азербайджан.

Властите на непризнатата Нагорно-Карабахска република пък обявиха, че Армията за защита е нанесла удари по военни обекти в азербайджански градове и е унищожила военно летище.  " Военното летище в Гянджи хвръкна във въздуха ", написа във " Facebook " прессекретарят на президента на Карабах Ваграм Погосян.

Той прикани жителите на азербайджанските погранични градове да ги изоставен, като означи, че военните обекти в тези градове са станали цел на Армията за защита на републиката, откакто азербайджанските военни обстреляха столицата ѝ Степанакерт, където са потърпевши доста цивилен обекти.

За този обстрел самият президент на Нагорно-Карабахскато република Араик Арутюнян разгласи, че Азербайджан е употребявал реактивни системи за залпов огън  " Полонез " и " Смерч ". " Независимо от всички предизвестия, терористичната войска на Азербайджан продължава да обстрелва мирното население на Степанакерт, употребявайки ракетни системи  " Смерч " и " Полонез ", заяви той.

Министерството на външните работи на Армения пък разгласи, че на обстрел е бил подложен още един град  региона - Мартакерт, като е била употребена, с изключение на артилерия, и авиация.

" Преднамереното прицелване по гражданско население и инфраструктура в Арцах (арменското название на Карабах) от азербайджанското военно-политическо управление е жестоко нарушаване на интернационалните човешки права и последните ще носят цялостна отговорност за това военно престъплание ", се споделя в изказване на министерството.

Азербайджан насочва сходни обвинявания към Армения. Неговото министерство на защитата разгласи, че е имало ракетен обстрел от арменска територия, с изключение на по Гянджи (вторият по величина град в Азербайджан), и по градовете Тертер и Горадиз. 

А военният министър на страната Закир Хасанов съобщи, че обстрелът от територията на Армения уголемява зоната на бойните дейности.

" Откриването на огън от Армения по територията на Азербайджан носи очевидно провокативен темперамент и уголемява зоната на бойните дейности ", са точните думи на Хасанов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР